keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Rocket LeagueMaalin teki raketti, pelaajaparka ragetti 
Rocket League (PS4, useita, 2015)

Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen. Riittää kun antaa sille kolme samanlaista kaveriksi, tuuppaa niihin kiinni rakettimoottorin ja antaa tehtäväksi vieriä kohti omakotitalon (eli vähän normaalia pienemmän Bull Mentulan) kokoista jalkapalloa. 

Rocket League yhdistää autopelin, Fifan ja Änärin - se tuntuu häkellyttävän laskelmoivasti laittavan läjään kaiken sen, mikä spörttiduudseja konsolin ääreen liikuttaa. Koko konsepti tuntuu pöljältä ja kun hybridien tunnusmerkkinä on yleensä se, että ne eivät sisällä mitään parhaita puolia yhdestäkään ahmaisemastaan osatekijästä, Rocket Leaguen ei pitäisi toimia. Mutta se toimii. Pelottavan hyvin. Niin hyvin, että koko syksyn aikana ylivoimaisesti eniten pelitunteja - Battlefrontin betasta, PS4:n uudesta Minecraftista ja South Park -ropesta huolimatta - on uponnut ylivoimaisesti eniten rakettipalleiluun. 

Rocket Leaguen keskeisimmässä pelimuodossa pelataan viiden minuutin nettimatseja ihmisvastustajia vastaan. Bottipelejä, pelimuotojen ruljausta ja muuta säätämistä on tarjolla runsain mitoin (etenkin vähän aikaa sitten tulleen Mutation -päivityksen myötä, jossa voi esimerkiksi vaihtaa pelivälineen pallosta portalistiseen kuutioon), mutta Ainoa Oikea Tapa matsata on pelata kolmella kolmea vastaan. Pelikentät ovat juuri oikean kokoisia: keskikentällä piisaa lääniä mutta maalin edessä fiilis on kuin Tokmannin jakaessa ilmaisia ämpäreitä - etenkin kun peliin on haettu jalitsua kovempaa tempoa tekemällä päädyistä suljettuja ja lisäämällä niihin lätkäkaukalomaiset rännit, joita pitkin palloa on helppo siirtää maalin edustalle. 

Kuulostaa simppeliltä mutta ei ole, kiitos hyvän ajomallinnuksen ja fysiikkamoottorin. Rocket Leaguen omaperäinen twisti tulee juuri sen hölmöimmältä kuulostavasta ideasta, siitä että pelaajan paikalla on hölkkäävän Sapiensin Homon sijasta ärhäkkäästi singahteleva automobiili. Koska autolla ei tehdä nopeita paikallaan kääntymisiä tai sivuttaisliikkeitä, tällaista pallopelidynamiikkaa ei ole vielä koettu missään (paitsi pelin edeltäjässä Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Carsissa, joka ihme kyllä jäi marginaalihuviksi noinkin vetävästä nimestä huolimatta). Autojen kääntösäde on iso verrattuna ihmisapinaan ja tilanteet järkiään nopeatempoisia, joten alussa pelaaminen on turhauttavan vaikeaa. Rassin saaminen oikeaan linjaan pallon kanssa tuntuu olevan puoleksi mahdotonta ja raivon partaalle tulevia ohivetoja tulee enemmän kuin kännisten kanssa jaetussa hold 'em -pöydässä. 

Pikkuhiljaa touhuun tulee tatsi ja sitten suuhun lentää lasti. Ei kun onnistuu matsi. Sori. 

Vaikka autojen kääntyminen maassa on hidasta, ilmojen tiellä menoa tervaa vain ilmanvastus. Yhdellä näpäytyksellä auto lähtee loikkaan ja uudestaan painaltamalla saa kehiin tuplahypyn, jolla ilmavimmat pallot muuttuvatkin yhtäkkiä yliviheltävistä toivottomuuksista pelattaviksi tilanteiksi. Autoja pystyy kääntelemään ilmalennon aikana monipuolisesti ja pian hätäisten räkäisyjen sijaan pirssillä pystyy hämmästyttävän pehmeisiin kosketuksiin, jotka pökkäävät pallon juuri oikeaan paikkaan. Koska maalin tekeminen muulla kuin tuurilla on oikeasti hiton vaikeaa, jokainen tarkoitettuun paikkaan kolahtava nahkakuula irrottaa pelurista spontaaneja riemun tuntemuksia. Tässä pelissä hienoimmat maalit tekee pelaaja, ei animaattori (terveisiä vaan EA Sportsille). Taitavimmat tyypit pystyvät välillä niin upeisiin suorituksiin, että niitä ei voi kuin ihailla monttu auki - erityisesti rakettimoottoreilla yläilmoihin suoritetun lennon ja sieltä varman maalipaikan torppaamisen taito herättää aitoa kateutta. 

Matsien tempo on järkiään kova ja kentältä kerättävien buustipakkausten energia mahdollistaa ärhäkän päästä päähän sahaamisen. Silti, kuten nettipeleissä aina, matsien tason määrittää lopulta peliseura - ja siinä Rocket League on parempaa keskitasoa: ei ongelmaton, mutta yleensä pelattava ja usein jopa nautittava. Koska kaikenlainen perseily on tehty hyödyttömäksi (edes vastustajan tuhoamisesta ei saa itselle pisteitä) ja battlefieldmaisesti melkein kaikesta joukkueen eteen tehdystä ropsahtaa pisteitä, suoranaista sikailua näkee rakettikentillä yllättävän vähän. Pelin pikachatti mahdollistaa nopean kehumisen ja sen johdosta Rocket Leaguesta välittyy keskimäärin aika herrasmiesmäinen ote. 

Suurimman murheen aiheuttavat pelaajat, joilla ei ole mitään käsitystä pallopelin mekaniikasta ja kaikkein vähiten puolustuspelistä. Välillä turhauttaa niin maan helvetisti, kun molemmat joukkuekaverit säntäävät suuna päänä pallon perässä eivätkä edes yritä ryhmittyä maalin eteen vetopaikkaan, vaikka kuinka tarjoilisi namupassia puskuriin. Osa pelaajista taas ei tajua ei sitten millään, että jos maalivahdin paikalta porhaltaa kerta toisensa jälkeen hyökkäyspeliin mukaan niin maalille ei jää kukaan ja vastustaja voittaa. Pääsääntöisesti pelaajat kuitenkin yrittävät parhaansa ja välillä nähdään huikeita esimerkkejä ilman puhekommunikaatiota tapahtuvasta parviälystä, kun kolme toisilleen tuntematonta ihmistä ketjuttaa hienon aaltohyökkäyksen ja viimeisenä maalipaikkaan rynnännyt lopsauttaa toisen reboundin vastustamattomasti sisään. 

Paketti viimeistellään näppärällä ja nopealla grafiikalla sekä upeilla stadioneilla (yksityiskohdista kertonee se, että eräässä areenassa katto on värjätty joukkueen värin mukaan - eli kun olet oranssin joukkueen päädyssä, lasin läpi tuleva valo taittaa sävyltään punaiseen päin. Näin pysyy pelkällä valon väriä havainnoimalla selvillä siitä, missä päin kenttää luuhataan. Nerokasta.). Kontrollit ovat tarkat ja luontevat. Erityisen mielissäni olen näinä valikkosahaamisen kulta-aikoina siitä, että pelin käynnistymisen jälkeen matsaamaan pääsee kiinni kolmella napinpainalluksella. Nettikoodi on hyvää ja toimii huonommillakin yhteyksillä kohtalaisesti, mikä on näin pikkutarkalle ja reaaliaikaiselle pelille elinehto. Erityisen hienona kädenojennuksena samalla sohvalla viihtyville pelaajille pidän sitä, että myös split-screen-moninpelillä pääsee kaverin kanssa nettimatsaamaan. 

Autojen kustomointi  (vain ulkonäkö, tehoiltaan jokainen pirssi on toistensa kanssa samanlainen) on toteutettu sulavasti  ja se sisältää riittävästi vaihtoehtoja omannäköisen värmeen verstaamiseen. Ainoastaan äänimaailma aiheuttaa ärtymystä: moottoreiden jyhkeän murinan sijaan tarjolla on ruohonleikkurimaista ylä-äänisirinää ja vaikka valikoissa miellyttävän vähän luuhataankin, niin siinäkin ajassa pelin kaikki kolme biisiä ovat ehtineet tulla tarpeettoman tutuiksi. Vähän kaipaisin touhuun myös persoonallisuutta: yleisö on kirjaimellisesti kasvotonta massaa, värimaailman keskiöön on valittu läpikulutetut vastavärit sininen ja oranssi ja ylipäätään koko touhussa on käytetty vähän liikaa hiekkapaperia. 

Rocket League tuli täysin puskista ja vei mukanaan - enpä olisi arvannut, että näin hienona pelisyksynä huomioni varastaa kahden eniten hylkimäni pelityypin (auto- ja urheilupelit) hybridi. Rakettipallossa on kuitenkin jotain erittäin harvoin tavattavaa vetovoimaa - arcaden jumala kääntää iltalevolla tyytyväisenä kylkeään, kun peli on näin helppo tajuta mutta niin hiton hankala oppia hyvin. Rocket Leaguen imusta kertoo sekin, että kaikki peliä edes ohimennen vilkaisseet ovat jumittuneet ruudun ääreen ja jääneet jännittyneinä kannustamaan. Erittäin nopeasti tajuttavan ja yleisöystävällisen pelimekaniikan vuoksi povaan Rocket Leaguelle hyvää menestystä E-sportsin saralla. Periaatteessa Rakettiliiga voisi olla jopa se laji, joka myy elektronisen urheilun suurelle yleisölle: peli on maallikolle pikkuisen helpommin tajuttavissa kuin Counter-Striken pomminpurkusysteemit ja aseiden ostelu. 

Toisaalta sitten voi myös tuumata sitä, että jos näin vetävästi Pongin 2010-luvulle päivittää, niin voiko siitä mitään muuta tullakaan kuin iso suksee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti