Miten blogi toimii?

MISTÄ ON KYSE?

Ostin aikanaan massiivisen kokoisen 1001 Video Games You Have To Play Before You Die -eepoksen. Tykkään kirjasta kyllä, mutta kuten yleensä, haluan tehdä itse paremman version - ihan siksi, että kirjaversio on jo nyt vanhentunut, se jättää monet selkeät klassikot täysin huomiotta (Minecraft puuttuu, mittee), nostaa monta mielestäni täysin keskinkertaista tapausta esiin ja mikä tärkeintä, sitä on tosi raskasta lukea vessassa jos ei treenaa reisiä (minä en). Käytän toki kirjaa blogin pohjana ja tutustun paljon myös siinä esiteltyihin peleihin, mutta nostan ronskisti omia tilalle ja hylkään huonoja jos ei kelpaa. 

Joten blogimuotoon pöllitään idea ja sisältö tehdään itse. En tyydy peliesittelyjen matalaan lammikkoon mutten myöskään sukella arvostelun ja analyysin syvään päähän - lähinnä pyrin kertomaan pelin herättämistä voimakkaista elämyksistä, sen historiallisesta merkittävyydestä tai jostain muusta tekijästä, jonka takia kyseinen peli kuuluu ihmisen yleissivistykseen. Sillä yleissivistävä tarkoitus tällä sivustolla on - jo nyt elokuvia ja musiikkia suositummat videopelit ovat kovaa vauhtia kasvamassa merkittäväksi taidemuodoksi, joiden ymmärtäminen on tulevaisuudessa yhtä tärkeää kuin musiikin tai kirjallisuuden tuntemus. Että eikö se ole sama aloittaa jo tässä vaiheessa niin pääsee sitten hipsterinä pätemään!

1001 klassikkoa -listan lisäksi kasaan kahta muuta listaa: Ei ihan -listausta, jossa esitellään aivan kelpoja mutta ei kuitenkaan aivan klassikkoasemaan yltäviä pelejä ja Ei helevetti -listausta, jossa esitellään paitsi puhdasta törkyä myös omituisia kuriositeetteja. Näissä molemmissa on omat kiinnostavat aspektinsa - Ei ihan -listalta voit löytää oman kuriositeettipisteesi kiihottajan ja Ei helevetti -lista taasen esittelee massiivisia epäonnistumisia tai muuten vain outoja tapauksia, jotka ovat taiteenhistorian kannalta ihan yhtä tärkeitä kuin ne onnistuneimmat. 

Miten blogi toimii

HAKEMISTOT

Hakemistot löytyvät sivupalkista. Listat eivät rullaa paremmuusjärjestyksessä, vaan uusin peli on aina ensimmäisenä. 

1001 klassikkoa -lista: 1001 loistavaa peliä, joita sinun tulee kokeilla elämäsi aikana. 
Ei ihan -lista: Ei välttämättä klassikoita, mutta hyviä pelejä yhtä kaikki. 
Ei helevetti -lista: Karmean huonoja pelejä ja kuriositeetteja, silti ehkä tutustumisen arvoisia juuri kalkkuna-arvonsa vuoksi
Arvostelut ABC: Arvostelut aakkosjärjestyksessä

TAGIT 

Tagit löytyvät tekstin alta. Niitä on useita erilaisia.

Genre-tagi: Genre-tageilla pyritään jaottelemaan pelejä eri tyyppeihin. Onhan se vähän keinotekoista, mutta ajatustapa on sama kuin biologiassa: samaa genreä (räiskintäpelit) edustavat ne pelit, jotka muistuttavat enemmän toisiaan kuin toista genreä (seikkailupelit). 

Alusta-tagi: Millä konealustalla peli on parhaimmillaan ja nautittavimmillaan. Mikäli näitä on useita, kaikki alustat mainitaan. Mainittujen alustojen lisäksi peli saattaa olla tarjolla myös muille koneille, mutta ei välttämättä ole parhaassa mahdollisessa kuosissa kyseisellä konsolilla. 

Muut-tagi: Vapaampia tageja, jotka kuvaavat pelissä olevia elementtejä. Esimerkiksi 40-luvulle sijoittuvan poliisidekkari L.A. Noiren alta löytyvät tagit film noir, Los Angeles, LA Confidential, 1940-luku, Musta Dahlia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti